مواد
و روشها تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راءس 308 تنظیم و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار، 4 تکرار و هر تکرار حاوی 20 قطعه جوجه در یک سالن و به طور منقطع و در مجاورت هم و بر روی بستر تقسیم و نگهداری شدند .
پوست پرتقال کم آب شده مسئله استفاده در این پژوهش از واریته محلی استان گیلان بود . همگی موقعیت برای گروههای آزمایشی یکسان بود به قسمتی از اینکه، از روز اولیه عصر پرورش، تیم شاهد جیره پایه(فاقد پوست پرتقال کم آب شده) و سایر تیمارها شامل جیره مبنا به علاوه سطوح 5 / 1 و 3 درصد پوست پرتقال کم آب گردیده از ابتدای زمان رشد تا 42 روزگی و سطح ها 5 / 1 و 3 درصد پوست پرتقال کم آب گردیده از ابتدای زمان رشد تا 21 روزگی، که به دان مصرفی جوجههای گوشتی افزوده گردید، داده شد . نمونههایی از پوست پرتقال کم آب گردیده جهت تحلیل شیمیایی به آزمایشگاه ارسال و مطابق با روشهای [4]AOAC تجزیه شیمیایی شد .جیرهها براساس توصیه انجمن ملی پژوهش ها آمریکا([5]NRC) تهیه و تنظیم و در دو زمان آغازین(0 تا 21 روزگی) و رشد(22 تا 42 روزگی) جوجهها تغذیه شدند . آب و طعام به چهره آزاد در اختیار جوجهها قرار گرفت و در طول دوره پرورشی، تمام حالت پرورشی از حیث دما، رطوبت، نور، تهویه و مدیر برای تمامی جوجهها مطلوب و یکسان بود . به خواسته بررسی اثرات استعمال از پوست پرتقال بر روی پارامترهای خون در 42 روزگی، پس از اعمال 8 ساعت گرسنگی دو پرنده به چهره تصادفی انتخاب شده و سپس از خونگیری، نمونههای خون گرفته گردیده فورا به آزمایشگاه منتقل گردیده و نمونهها به بازه 20 دقیقه سانتریفوژ گردیده و پلاسما آنها جدا شده و با استعمال از کیتهای تجاری پارس آزمون و دستگاه اسپکتروفوتومتر نسبت به انجام آزمایشات موضوع لحاظ اقدام گردید . برای تجزیه و نظارت دادهها از قابل انعطاف افزار SAS، نظارت واریانس با به کار گیری از رویه[6]GLM و برای مقایسه میانگینها از امتحان دانکن در تراز آماری 5 درصد استعمال شد .
نتایج
و بحث جدول 1 نتایج تأثیر تیمارهای مختلف را بر روی پارامترهای خونی جوجههای گوشتی نشان میدهد . براساس نتایج این آزمایش، در نقطه پایان دوره پرورش(42 روزگی)، تفاوت آماری معنیداری در میان تیمارها مشاهده شد(05 / 0P<) .براساس نتایج این آزمایش، تیمارهای دربردارنده پوست پرتقال نسبت به تیمار شاهد، مقادیر کمتری کلسترول، تریگلیسیرید، LDL و VLDL در خون داشتند(05 / 0P<)، البته تیمارهای آزمایشی بر اندازه اسید اوریک و HDL خون تأثیر معنیداری نداشتند(05 / 0P>) . براساس نتایج این آزمایش، پوست پرتقال کم آب شده دارنده 88 درصد ماده خشک، 46 / 5 درصد پروتئین، 2 درصد چربی خام، 7 درصد خاکستر، 1 / 1 درصد کلسیم، 053 / 0 فسفر و 10 درصد فیبر بوده می باشد که این نتایج با یافتههای هسین و همکاران(2006) تضاد و مغایرت داشت که ممکن می باشد استدلال این ناهم خوانی قادر است تفاوت آب و هوایی و منطقه رویش باشد . نتایج این پژوهش با یافتههای قریشی و همکاران(1988) که نشان دادند کلسترول، تریگلیسیرید و LDL پلاسمای جوجههایی که لیمونن(ماده مؤثره مو جود در عصاره پرتقال) در جیره غذایی آن ها موضوع به کارگیری قرار گرفت پایینتر از تیمار شاهد بود، مطابقت و همخوانی دارااست . همان طور که گفته شد تاکنون تست دیگری در این مورد انجام نشده است .
- ۹۷/۰۶/۲۵