مدیریت خوب و درست فضولات باعث به داشتن محفظه زیستی سالم تر برای طیور و در نهایت سالم و بازدهی خوب تر آن ها می گردد . در اینجا به تحلیل نحوۀ در اختیار گرفتن رطوبت فضولات طیور به خصوص در هوای سرد می پردازیم .
برای کنترل رطوبت فضولات در هوای سرد دقیقاً چه قوانینی واجب است ؟ در جواب می بایست بیان کرد سه شرط بی آلایش : هوای نو ، گرما ، و جریان هوا . هوای تازه به مراد جابجایی رطوبت مازاد از باطن مرغداری به خارج اضطراری می باشد . گرما برای بالا بردن دما و همچنین نگهداری رطوبت هوای سرد واجب میباشد و جریان هوا که به بیرون سازی رطوبت از فضولات و در نتیجه از مرغداری یاری می نماید . هر دسته برنامۀ برد آمیز کنترل رطوبت فضولات باید همگی این مؤلفه ها را باهم داشته باشد . به تیتر نمونه ، در شرای شما هوای سرد و جدید را وارد مرغداری فرمائید و به برقراری جریان هوا بر روی فضولات یاری نمایید اما به آن (فضولات) گرما ندهید رطوبت مضاعف مقداری از فضولات خارج می گردد . به همین فیس این فرمان در خصوص بقیه مؤلفه ها صدق می کند .به این ترتیب به خواسته خارج سازی هر چه اکثر رطوبت از فضولات به هر سه عنصر هوا ، گرما و جریان هوا احتیاج است .
هوای نو به خواسته جابجایی رطوبت مازاد از باطن مرغداری به خارج ضروری میباشد . گرما برای بالا بردن دما و همچنین حفظ رطوبت هوای سرد اضطراری است و جریان هوا که به خارج سازی رطوبت از فضولات و در فیض از مرغداری یاری می نماید .
هر گونه برنامۀ برد آمیز در دست گرفتن رطوبت فضولات بایستی همه این مؤلفه ها را باهم داشته باشد سیستم های در دست گرفتن رطوبت در مرغداری ها دارنده هواکش های تایمردار برای ورود و جابجایی هوا و سیستم های گرمازا برای تأمین گرمای قضیه نیاز می باشند و از کلیه مهم تر حاوی روزنه هایی که به برقراری هوای گرم و خشک و جریان هوا بر روی فضولات کمک می کند . البته میزان تأثیر و کارآیی این سیستم در خارج سازی رطوبت از فضولات به مقدار محکم و سختی و به هم فشردگی دیوارهای مرغداری بسیار دوچندان بستگی دارد . هوای سرد و نمناک که از سوراخ های دیوارها ، منافذ هواکش ها ، درها و ورودی ها وارد می شود خیلی سرعت بالا به سطح زمین می برسد و باعث سرد شدن طیور و بیرون سازی رطوبت از فضولات می شود . در نتیجه هر چه هوای بیشتری از این طریق وارد شود، در اختیار گرفتن اندازه رطوبت فضولات نیز مشقت بار خیس می شود .
در صورتیکه دیوارهای مرغداری سفتی و بهم فشردگی حتمی را داشته باشد باید به دریچه های هوایی دقت بیشتری گردد . با برقراری جریان هوا در کنار سقف ، دمای هوا افزایش یافته و رطوبت نسبی هوا کاهش می یابد و خشک کردن فضولات فارغ از آنکه موجب سرد شدن طیور گردد آسانتر می کند . به علاوه دریچه ها الگوی جریان هوای مفیدی را برقرار می سازند . هوای وارد شده از روزنه ها بالا و به سمت سقف جنبش می کند و بعد از آن تحت و به سمت کف اتاق می آید و در انتها به سمت دیوارها می رود و هم زمان رطوبت فضولات را هم بیرون می سازد .
- ۹۷/۰۶/۲۲